Koopkrachtdaling?

Een Miljoenennota in tijden van economische tegenwind heeft de burgers van Nederland [...]

Een Miljoenennota in tijden van economische tegenwind heeft de burgers van Nederland weinig positief nieuws te bieden. Toch valt de koopkrachtdaling nog mee.

Een overzicht van de belangrijkste maatregelen voor u van de regering voor 2010. Vrijwel alle Nederlanders hebben volgend jaar iets minder te besteden. Gemiddeld gaan we er in inkomen een kwart procent op achteruit. Alleenverdieners met een modaal inkomen (rond de 30.000 euro) krijgen de grootste klappen, zij verliezen tussen de één en anderhalf procent. Een belangrijke bijdrage aan de daling levert het bevriezen van de kinderbijslag op. Al decennialang stijgt de kinderbijslag met de inflatie, maar van 1 juli 2009 tot 2012 blijft de bijdrage aan ouders gelijk. Ook het kindgebonden budget, een inkomensafhankelijk extraatje voor ouders, blijft tot 2012 gelijk.

Verder gaat de premie voor de zorgverzekering omhoog met ongeveer twintig euro. Gemiddeld komt de premie voor de basisverzekering daarmee op 1085 euro per jaar. Uiteraard bepalen zorgverzekeraars zelf welke premie ze rekenen, dat kan dus per verzekeraar verschillen. Het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering gaat met tien euro omhoog naar 165 euro.

Verder worden de algemene heffingskorting en de arbeidskorting (kortingen op uw inkomstenbelasting) verlaagd en de uitkeringen bevroren. Ook de tegemoetkoming AOW gaat omlaag, maar dat wordt weer enigszins gecompenseerd door een verhoging van de ouderenkorting. Al met al kunt u erop rekenen dat u in 2010 gemiddeld enkele tientjes minder te besteden heeft.

Als u wilt weten hoe u er in 2010 exact voor zult staan en wat u kunt doen om bijvoorbeeld een buffer op te bouwen of uw inkomenszekerheid in deze onzekere tijden kunt versterken, neem dan contact met ons op. Overigens geldt voor alle maatregelen die hier genoemd zijn, dat ze pas definitief zijn als de Tweede en Eerste Kamer ermee instemmen.